4. 1. 2012.

CSS: web standard za vizelno prikazivanje sadržaja

Da bi se izbegli pomenuti nedostatci statičnih web strana, tokom proteklih pet godina razvijeni su složeniji web standardi. Web standardi su opšteprihvaćena pravila koja slede browser-i kao što su Internet Explorer, Mozilla Firefox i Google Chrome kako bi se na ekranu prikazivali sajtovi u ujednačenom obliku.
CSS je doslovno "odeća" koju oblačite vašim Internet stranama

Jedan od tih standarda odnosi se i na upotrebu kaskadnih lista stilova (engl. Cascading Style Sheets, skraćeno CSS) za upravljanje vizelnim oblikom sadržaja, tj. načinom prikazivanja web strana. CSS je jednostavan mehanizam za definisanje stila (na primer fonta, boje, proreda,...) u web dokumentima. Svi pomenuti podaci se najčešće nalaze u fajlovima koje su odvojene od samog sadržaja web strane i višestruko se "pozivaju" od strane ostalih strana.

Fajl u kojem se nalazi sadržaj web strane ovim postaje znatno manji jer ne sadrži podatke o načinu prikazivanja sadržaja. Svi kodovi stilova obično se nalaze u posebnoj datoteci koja je označena *.css ekstenzijom koju browser učitava i primenjuje na sadržaj strana da bi dobio konačan rezultat.

Upotreba CSS za upravljanje načinom prikazivanja sadržaja ima velike prednosti, a neke od njih su:
  • održavanje i ažuriranje stranica je znatno olakšano. (ukoliko je potrebno da se izmeni boja svih naslova, sada je dovoljno prekodirati samo jedan red u CSS fajlu)
  • oba fajla su znatno manje pa se samim tim podaci učitavaju znatno brže nego kada se Internet strane isključivo pomoću HTML-a.
  • CSS datoteka će biti sačuvana (podrazumevano podešavanje gotovo svih browser-a) na računaru posetioca tako da neće biti potrebno da se iznova učitava sa Interneta kada god posetilac pređe na drugu stranu sajta na kojoj se koriste ista pravila za stilove (isti CSS fajl).
Koliko je CSS zapravo moćno "oružije", možete videti na sledećoj lokaciji CSS Zen Garden. Svaka strana na toj lokaciji ima isti sadržaj, ali na svaku je primenjivan različit skup CSS stilova.

Нема коментара:

Постави коментар