4. 1. 2012.

Statičke (HTML) web strane i zašto ih izbegavati?

Način izrade Internet strana korišćenjem SAMO jezika HTML (engl. HyperText Markup Language) je odavno zastareo. Međutim, značajan broj korisnika i dalje prave svoje sajtove ovom metodom.
Koristiti samo HTML? Greška!
Ovakvu jednu Internet stranu čini skup naredbi napisanih na jeziku HTML koji opisuju čitaču web-a (engl. browser) kako da prikaže sadržaj strane. Primera radi, HTML kodom se može postići da naslov nekog članka bude veći ili da bude druge boje. Međutim, problem nastaje kada želite da promenite veličinu i boju istih na većem broju stranica Vašeg sajta.


Sajtovi napravljeni na ovaj način imaju dva glavna nedostatka.
  1. Otežano ažuriranje i održavanje sajta
    Ceo sadržaj prikazan na stranici i oblik u kojem se prikazuje tesno su povezani. Ako želite da izmenite boju slova svih naslova na sajtu moraćete da izmenite sve stranice sajta, jednu po jednu. Zamislite da imate sajt od 1000 strana i koliko vremena bi Vam bilo potrebno da izmenite boju naslova na istom.
  2. Veličina fajlova je značajno veća
    Budući da je naredba svakog dela sadržaja strane pojedinačno zadata stranice su obime, što znači da je potrebno više vremena da se učitaju.
    Većina stručnjaka iz ove oblasti se slaže da će veliki fajlovi nepovoljno uticati na Vaše napore da optimizujete sajt za pretraživače (kao što su Google, Yahoo!, Bing,...). Razlog tome, jeste što upravo većina web pretraživača najčešće ne indeksira kompletan sadržaj velikih strana odnosno glomaznih sajtova.
Međutim, morate uzeti u obzir da je HTML i dan danas itekako potreban i prisutan. On se koristi gotovo na svim stranama u kombinaciji sa CSS, PHP, ASP i drugim jezicima o kojima će biti više reči u narednim postovima.

Нема коментара:

Постави коментар