5. 1. 2012.

Šta je to CMS?

Na Internetu se sve dešava velikom brzinom, ako imate sajt koji ne nudi bogatu funkcionalnost ili svež sadržaj, proći ćete slabije od onih koji to čine. Ideja da sajtom upravlja CMS postoji već druže vreme, ali tek odnedavno, sa pojavom visokokvalitetnih CMS otvorenog koda kao što su Joomla! i WordPress možemo da vidimo brojne mogućnosti koje nam sistem za upravljanje sadržajem pruža.

Šta je to CMS? Ma to je ona tajna organizacija što vodi sve sajtove na Internetu.
Većina onih kojima je potrebna izrada Internet prezentacija po prvi put se susretnu sa akronimom CMS. Međutim, mnogima nije baš najjasnije šta je to CMS i čemu on zapravo služi i zašto bi im baš nešto tako trebalo.

Odgovor na gore postavljena pitanja je zapravo jednostavan. Ukoliko planirate da redovno ažurirate sadržaj na sajtu onda je CMS pravo rešenje za vas. CMS je skraćenica od engleski reči Content Management System, što bi u prevodu značilo sistem za upravljanje sadržajem. Za upravljanje CMS nije potrebno da ste IT ekspert već naprotiv, dovoljno je jako malo vremena da ovladate istim i na taj način sami menjate sadržaj na sajtu, ažurirate, a da pritom ne morate da znate programske jezike i tehnike programiranja niti bilo šta što bi bilo potrebno da se jedan sajt napravi (ovim se misli na sadržaj, ali ne i na dizajn i programiranjeg istog za koje će vam trebati pomoć nekog web dizajnera ili web developera).

Dobri primeri sistema za upravljanjem sadržaja jesu blogovi. Blog koristi određenu temu (engl. template) pomoću koje prikazuje ceo sadržaj, koji se na prilično lagan način ažurira i objavljuje na Internetu. Zasluga za sve veći broj upotrebe CMS-a  delimično pripada i ogromnom porastu popularnosti alatki za blogove kao što je WordPress, koji je u suštini sistem za upravljanjem sadržajem, tj. CMS.

Ponuda sistema za upravljanje sadržajem sajta veoma je bogata. Od verzije namenjnih za rad u velikim kompanijama, koje koštaju i po 200.000 dolara, do verzija otvorenog koda, kao što su Joomla! i WordPress, koje su besplatne.

1 коментар: