3. 1. 2012.

Izrada Web sajta - Kako početi?

Pre par godina da bi ste napravili sajt, podrazumevalo se da znate  HTML (engl. HyperText Markup Language) i CSS (engl. Cascading Style Sheets) i da pritom znate da koristite Microsoftov FrontPage, Adobe DreamWeaver ili neku drugu aplikaciju za kreiranje web strana. I dan danas vlada uverenje kod velikog broja korisnika Interneta da za izradu web strana je potrebno znanje HTML, CSS, PHP, ASP ili nekog drugog programamskog jezika. Činjenica jeste, da je znanje nekog od pomenutih jezika dobar preduslov, ali svakako nije neophodan faktor da bi ste napravili web stranu odnosno sajt.

Večita dilema: Kako početi?

Danas na Internetu postoje gotove web aplikacije, popularni CMS (engl. Content Management System), odnosno sistem za upralljanjem sadržajem, koje može koristiti svako ko zna da koristi Microsoft-ov Word i svako ko ima iole iskustva sa korišćenjem nešto složenijih aplikacija na Internetu. Verovatno za neke CMS ste već čuli, a trenutno najpopularniji besplatni CMS su WordPress, Joomla! i Drupal.  U narednim postovima na ovom blogu imaćete priliku da se upoznate sa karakteristika pomenutih CMS i da time steknete sliku koliko je zapravo korišćenje ovih web aplikacija pojednostavljeno i time ustanovite koja Vama najviše odgovara.

Međutim, ono što na početku izrade sajte ne bi smeli da zanemarite jeste Plan izrade. A za to Vam je neophodno da utvrdite sledeće stvari:

- TEMA SAJTA
Trebate izabrati temu kojom će se Vaš sajt, odnosno Internet stranica, baviti. Ono na šta bi trebalo posebno obratiti pažnju jeste prezasićenost Interneta istom. Imajte na umu da ukoliko Vaša tema se već uveliko spominje na Internetu da su velike šanse da ne uspete da se probijete među prve strane Google, Bing, Yahoo ukoliko redovno ne ažurirate Vaš sajt ili pak niste odradili kvalitetnu optimizaciju sajta (SEO).
- SADRŽAJ SAJTA
Kada ustanovite kojom temom će se baviti Vaš sajt, sledeći korak je sadržaj sajta. Najbolje bi bilo da prvo pogledate sajtove koje se bave sličnom tematikom, a nakon toga stavite na papir šta bi Vaš sajt trebao da sadrži, a da pritom na kvalitetniji i Vama jedinstven način obradi temu o kojoj pišete. 
- INTERNET DOMEN
Internet domen ili web adresa Vašeg sajta bi trebala da bude što kraća, a da pritom asocira ili direktno ukazuje na temu kojom se Vaš sajt bavi (npr. Vas sajt se bavi prodajom dobrih zenskih cipela pa bi dobar domen za isti bio www.zenskecipele.com ili www.cipele.com). Imajte na umu da su kratki i kvalitetni domeni odavno rasporadati, ali nemojte da Vam to bude prepreka u realizaciji.
- INTERNET HOSTING
Hosting ili račnar(server) je obično firma koja prodaje određeni prostor na svojim računarima kako bi ste web aplikaciju i strane postavili na Internet. Veoma je bitno da nađete hosting koji će odgovarati Vašim potrebama i čiji će Vam zaposleni pružiti adekvatnu tehničku podršku.
- CMS (Content Management System)
CMS je web aplikacija koju ćete koristiti za izradu Vaše Internet prezentacije. Ovde je bitno na napravite dobar izbor koji će Vam omogućiti da na što brži i kvalitetniji način pošaljete poruku Vašim posetiocima odnosno korisnicima Vaših usluga. 
- STRPLJENJE I DOBRA VOLJA
Iako je ova stavka na poslednjem mestu ona će Vas sigurno pratiti kroz svaku gore pomenutu stavku. Imajte na umu da Vam je za izradu dobre i kvalitetne Internet stranice potrebno dosta vremena i strpljenja. Neretko se već na početku naleti na određene prepreke, ali bitno je da budete uporni i istrajni jer su rezultati koji možete da postignete veliki uz relativno mala ulaganja.

Нема коментара:

Постави коментар